Άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή

Άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή

Εδώ θα βρείτε μια άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή και μέγιστη καθημερινή ενέργεια. Ο τρόπος που αναπνέουμε είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και υποστηρίζει την υγεία και ευεξία. Επιπρόσθετα, γίνεται σαφές πως η ρινική ενάντια στην στοματική αναπνοή κάνει τη μεγάλη διαφορά, καθώς επίσης, η παρατήρηση και η πρακτική με επίγνωση, αυξάνουν τα οφέλη για τον οργανισμό.

«Γιατί η αναπνοή είναι ζωή, και αν αναπνέεις καλά θα ζήσεις πολύ στη γη».
Σανσκριτική Παροιμία

Ως επί το πλείστων, οι περισσότεροι αγνοούμε την αναπνοή και πιστεύουμε ότι αναπνέουμε σωστά. Η άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή είναι απαραίτητη για να απολαμβάνουμε μια υγιή καθημερινότητα. Στο βιβλίο με τίτλο “Συμπεριφορικές και Ψυχολογικές Προσεγγίσεις στις Διαταραχές της Αναπνοής,” ο δρ. Τσάντρα Πατέλ περιγράφει το πρόβλημα με την αναπνοή ως εξής:

“Ξεκινάμε τη ζωή μας με μια αναπνοή, και η διαδικασία συνεχίζεται αυτόματα για το υπόλοιπο της ζωής μας. Διότι η αναπνοή συνεχίζει τη λειτουργία της αυτόματα, χωρίς τη συνείδησή μας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λειτουργεί πάντα για την βέλτιστη νοητική και σωματική υγεία. Συχνά, το αντίθετο ισχύει. Το πρόβλημα με την αναπνοή είναι ότι φαντάζει τόσο εύκολη και φυσική που σπάνια την παρατηρούμε δεύτερη φορά.”

Παρόλο που η αναπνοή είναι μια φυσική λειτουργία, πολλοί παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά όπως το στρες, η συνεχής καθιστική θέση στο γραφείο, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η υπερβολική ομιλία.

Στο σύγχρονο κόσμο, πολλοί άνθρωποι αναπνέουν συνεχώς υπερβολικά. Τα χαρακτηριστικά της υπεραναπνοής περιλαμβάνουν την αναπνοή μέσω του στόματος, την αναπνοή από τον ανώτερο θώρακα, τον αναστεναγμό και τους αναστεναγμούς πριν από τον λόγο.

Η σημασία της ρινικής αναπνοής

Η μύτη είναι ένα ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της, αρκεί να σκεφτούμε πως νιώθουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια ίωση. Πιο συγκεκριμένα, το τρέξιμο της μύτης επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητα μας να αναπνέουμε, τα επίπεδα ενέργειας, την ποιότητα του ύπνου και τη λειτουργικότητα.

Σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Πατ Μπαρέλι:
“Ο ρόλος της μύτης στην υγεία και στην αναπνοή έχει παραμεληθεί σημαντικά από τους γιατρούς.” (Timmons και Ley, 1994, σ. 47)

Αναπνοή από τη μύτη έναντι αναπνοής από το στόμα

Η μύτη είναι υπεύθυνη για την αναπνοή και την ανίχνευση των μυρωδιών, ενώ το στόμα για την τροφή και την ομιλία. Ωστόσο, μέχρι και 30-50% των σύγχρονων ενηλίκων αναπνέουν μέσω του στόματος, ειδικά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια αναπνοή από το στόμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως :

  • Εισαγωγή αφιλτράριστου, κακώς υγροποιημένου αέρα στους πνεύμονες
  • Μεγαλύτερη συχνότητα ροχαλητού και υπνικής άπνοιας
  • Δυσοσμία του στόματος, τερηδόνα, ουλίτιδα
  • Δυσλειτουργία της άρθρωσης της γνάθου (κροταφογναθική άρθρωση
  • Θορυβώδες φαγητό, προβλήματα ομιλίας και κατάποσης

Αντίθετα, η εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη προσφέρει πολλά οφέλη όπως :

  • Παγιδεύει μεγάλα σωματίδια με τις τρίχες της μύτης και μικρά σωματίδια μέσω των βλεννογόνων
  • Aυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου παντού στο σώμα
  • Βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος, γρίπης, αλλεργικής αντίδρασης και πυρετού
  • Ακόμη, ρυθμίζει (επιβραδύνει) τη ροή του αέρα
  • Διευκολύνει τη σωστή δράση του διαφράγματος
  • Προωθεί τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος,
  • Τέλος, μειώνει την πιθανότητα ροχαλητού και άπνοιας

Η άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή

Η άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή

Η πρακτική αυτή είναι μια ασφαλής πρακτική που μπορείς να επαναλάβεις για 10 αναπνοές έως και τρεις φορές την ημέρα. Επιπλέον, ως στόχο έχει να σου διδάξει τον τρόπο να αναπνέεις από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Για 10 αναπνοές, κλείνεις το στόμα και παίρνεις εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη ενώ παράλληλα παρατηρείς την κίνηση του αέρα κατά την είσοδο και την έξοδό του από το σώμα.

Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει την εξάσκηση σου στη σωστή αναπνοή. Εξίσου σημαντικό, όταν αρχίζεις οποιαδήποτε άσκηση σχετική με αναπνοές, να μην ξεπερνάς τα δύο λεπτά ανά φορά και μέχρι τρεις φορές ανά ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική χρήση ή η εσφαλμένη εκτέλεση των ασκήσεων αναπνοής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο υπεραερισμός. Ο υπεραερισμός, γνωστός και ως “hyperventilation,” συμβαίνει όταν αναπνέουμε υπερβολικά γρήγορα ή βαθιά χωρίς να υπάρχει αντιστοιχεί ανάγκη. Κατά συνέπεια, η πρόκληση ανισορροπίας στο pH του αίματος, ζάλη, αναστάτωση ή και ταχυκαρδία είναι σχεδόν βέβαια.

Αποποίηση ευθύνης
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο του υπεραερισμού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αναπνοής, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες ενός εκπαιδευτή. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αναπνοής, διακόψτε αμέσως την άσκηση και συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό για αξιολόγηση και καθοδήγηση. Η άσκηση για σωστή εισπνοή-εκπνοή είναι σημαντικό να την πραγματοποιείτε με ασφάλεια και σύνεση, προκειμένου να απολαμβάνετε τα οφέλη, χωρίς να εκτίθεστε σε πιθανούς κινδύνους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή